top of page

Ontdek je Purpose met deze 4 vragen

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2023Achtergrond


Het is inmiddels 2,5 jaar geleden dat ik mezelf opsloot in een hutje op de hei om mijn Purpose te vinden (lees hier mijn verhaal). Inmiddels heb ik zelf al 1,5 jaar de eer om, als coach, tientallen mensen in een vergelijkbaar proces te begeleiden.


Ik zie mijn trajecten als een feestje van het onderbewuste brein, waarbij we via allerlei invalshoeken (NLP, visualisaties, tijdlijnen, Voice Dialogue, en nog véél meer) de diepte in gaan, om het antwoord te vinden in je hart.


Met als resultaat, het ontdekken én omarmen van jouw “Essentie”: concreet gezegd, 3-5 zinnen die jou in je kern samenvatten.


Maar welke afslagen we ook nemen, uiteindelijk komt het allemaal neer op inzicht krijgen in de 4 aspecten van jouw Essentie, namelijk:

 • Waarden: waar je voor staat.

 • Talenten: wat je kan.

 • Passies: waar je energie van krijgt.

 • Purpose: waar je voor gaat.hoofd vs hart


Om je op weg te helpen, heb ik hier 4 hoofdvragen voor je, inclusief 4 ondersteunende vragen per vraag. Vind het antwoord op deze vragen, en ontdek jouw eigen Essentie!


Maar let op! Er is een reden waarom ik in mijn coaching (bijna alleen maar) werk met het onderbewuste:


Mijn voornaamste uitgangspunt is namelijk dat ons bewuste brein, ons hoofd, er is om ons veilig te houden, terwijl ons onderbewuste, ons hart en lijf, er is om ons gelukkig te maken.

Vanuit je hoofd, de ratio, deze vragen beantwoorden, zal je mogelijk de veilige antwoorden geven; de verstandige keuzes en de geprojecteerde verlangens van je omgeving.


Het lijf daarentegen, kent geen ratio. Daar vind je de antwoorden die je hart vervullen, ongeacht wat je omgeving ervan vindt, of wat er allemaal in je plus/min-lijstje staat.


Geregeld hoor ik tijdens mijn sessies dan ook reacties als:

 • “Deze herinnering had ik van tevoren nóóit bedacht!”

 • “Ik had al zo’n vermoeden dat dit belangrijk voor me was, maar nu weet ik het eindelijk zeker!”

 • “Ik durf het eigenlijk niet, maar dit is wat ik wil. Ik ga ervoor.”

De antwoorden in je onderbewuste zorgen voor een dieper, innerlijk weten, doordat je de antwoorden niet bedénkt, maar erváárt. Klinkt mega vaag, I know, maar het is dan ook precies dat laatste: je kan het niet uitleggen, je moet het echt gewoon ervaren.Let's go!


Dit alles neemt niet weg dat je met onderstaande vragen al een heel eind kan komen, zo lang je ze beantwoordt in een moment van rust en ruimte (trust me, ik heb het zelf ook een keer geprobeerd op een donderdagavond na een drukke werkdag. Het was verschrikkelijk.), en constant jezelf kritisch de vraag blijft stellen: is dit míj́n antwoord, of die van mijn omgeving?


Ik wens je veel plezier op deze ontdekkingsreis, en hoor graag wat het je gebracht heeft. Mocht je vastlopen, mag je me altijd benaderen. Want dát is dan weer waar mijn eigen Waarden, Talenten, Passies en Purpose samenkomen ;-)


Tijdelijke toevoeging: 6-8 april 2023 organiseer ik samen met een vriendin, Maïte, een waanzinnig evenement. We gaan namelijk voor het eerst dit proces van je Purpose ontdekken (en leven!) faciliteren in een 3-daagse training, "Purpose to Impact" genaamd. Omdat het de eerste keer is, betaal je (letterlijk!) alleen de onkosten: €595, inclusief overnachtingen en eten. We hebben nog een paar plekjes, dus laat me weten als je interesse hebt.De vragenlijst:


1. Waarden: waar sta ik voor?

 1. Wat zijn belangrijke waarden voor mij? Waaraan merk je dat?

 2. Welke momenten in mijn leven hebben de meeste impact op mij gemaakt? Waar komt dat door? Wat was daar (niet)?

 3. Van welke dingen wordt ik echt boos? Wat vind ik onrechtvaardig?

 4. Tegen wie kijk ik op? Of wie zie ik als voorbeeld/rolmodel? Waar komt dat door?


2. Talenten: waarin ben ik een topper?

 1. Wanneer was ik echt trots op mijn prestatie? Wat was mijn rol/bijdrage toen?

 2. Waarin overstijg ik anderen? En wat doe ik dan precies?

 3. Welk(e) compliment(en) ontvang ik vaak van anderen?

 4. In welke rol(len) excelleer ik? Waar komt dat door?


3. Passies: waar krijg ik energie van?

 1. Als geld geen enkele rol zou spelen, wat zou ik dan doen?

 2. Wanneer straal ik? Of wanneer vliegt de tijd? Waar komt dat door?

 3. Wanneer loop ik helemaal leeg? Waar komt dat door?

 4. Wat deed ik graag als kind? Hoe kan ik daar nú invulling aan geven?


4. Purpose: hoe wil ik bijdragen aan een mooiere wereld?

 1. Als ik er straks niet meer ben, hoe wil ik dan herinnerd worden door de mensen die me dierbaar zijn?

 2. Als ik mijn waarden, talenten en passies combineer, wat kan ik dan betekenen voor de wereld?

 3. Wanneer is mijn leven geslaagd?

 4. Welke idealen zal ik altijd blijven nastreven?

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page