top of page

Mijn Leven met Purpose

Bijgewerkt op: 28 apr. 2022

Hoe een boek, een podcast, een hutje op de hei, en verder he-le-maal niets, mijn leven helemaal op zijn kop heeft gezet.Leegte

"Wat wil ik?" Stilte... Het was Januari 2021 en voor het eerst in mijn leven had ik geen antwoord op deze vraag. Ook al kunnen kleine dagelijkse dilemma's mij soms ook best in hun greep houden (welke pindakaas? welk restaurant?), ben ik op grote levensvraagstukken eigenlijk altijd gezegend geweest met besluitvaardigheid en helderheid. Tot nu. Ik had net een eigen webwinkel voor wijn gelanceerd en de resultaten van de eerste kerstperiode waren fantastisch. Maar ik voelde me leeg en bestemmingsloos. Hoe nu verder?


"Gezegend" met een crisis

Zoals altijd wanneer ik tegen een probleem aanloop, greep ik terug naar mijn grootste houvast: lezen. Al snel kwam ik uit bij het boek Het Dertigers Dilemma van Nienke Wijnants. Dit bracht mij tot de volgende inzichten:


  • Conclusie: ik had een vervroegde midlife crisis. (fun fact: in het Chinees bestaat het woord crisis uit twee tekens. Het eerste betekent "gevaar" en het tweede "kans".)

  • Korte toelichting: mijn generatie is gezegend met het feit dat we vaak alle basisbehoeftes rond onze dertigste al vervuld hebben, en daarom op deze leeftijd ons al bezig "mogen" houden met grote levensvragen.

  • Advies: ontwikkel een toekomstvisie. Een persoonlijke missie.


Roger that! Maar ehm... Hoe doe je dat precies?


Inspiratie

Al snel moest ik denken aan een van mijn favoriete podcast afleveringen: de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout, met als gast Remco Claassen. Een mega inspirerende aflevering, waarin onder andere gesproken wordt over de training van Remco, waarin hij je leert hoe je "van je kwispelstaart je kompas kan maken". Kijk, dat heb ik nodig!


Improviseren

Ik wilde dus die training volgen. Maar met al mijn geld zojuist in een webwinkel gestopt, ging ik dat financieel never nooit voor elkaar krijgen. Echter, tot mijn grote vreugde, bleek dat Remco Claassen ook een boek had geschreven (genaamd IK) over het vinden van je persoonlijke missie. Mijn redding was nabij. Vol goede moed kocht ik het boek en ging ik er eens even goed voor zitten om mijn persoonlijke missie te schrijven.


En nog wat meer improviseren

TIP: als iets belangrijk voor je is, behandel het dan ook als zodanig.

Grote levensvragen moet je niet willen beantwoorden op een "gewone" donderdagavond, aan je bureautje, na een drukke werkdag. Met alle meetings en discussies van de werkdag nog in mijn hoofd, dacht ik al snel: "wat ben ik in godsnaam aan het doen?". Tijd voor Plan B (of inmiddels al C?).


Lang verhaal kort: ik heb mezelf een week lang opgesloten in een hutje op de hei, A.K.A. Purpose Cave (zie foto). Zonder internet, tv of enig contact met de buitenwereld, heb ik vervolgens de hele week gemediteerd, de natuur opgezocht, en vooral de oefeningen uit het boek gedaan om zo mijn persoonlijke missie te ontdekken.


Het resultaat


Na 4 dagen introspectie, geheel gericht op niemand minder dan "yours truly", was het dan zo ver: ik had mijn missie, mijn Purpose, ontdekt. Vier zinnen die mij in mijn essentie omschrijven: Wie ben ik? Waar ga ik voor? Waar sta ik voor?


En die missie luidt:

Ik, Mike Huizinga, ben en verspreid positieve levensenergie.
Ik zeg JA tegen mijn leven, en help anderen hetzelfde te doen.
Ik verbind en handel vanuit mijn hart, en met aandacht.
Ik ervaar ongelofelijk veel vrijheid en speelsheid, en beleef prachtige geluksmomenten met mijn dierbaren.

(Spannend om dit voor het eerst zo openbaar te delen)


Het moment waarop ik mijn pen neerlegde voor de (toen) finale versie, de vreugde voelde opborrelen in mijn hele lijf en vervolgens extatisch stond te dansen op Ten Feet Tall van Afrojack zal ik nooit meer vergeten! Zelden heb ik me zo euforisch gevoeld, terwijl ik toen nog niet eens wat voor magische gevolgen hieruit zouden ontstaan... (#cliffhanger)


Een upgrade in mijn navigatiesysteem

Na mijn Purpose retreat leek het alsof ik een nieuwe bril op had. Ineens was het kraakhelder wat voor mij belangrijk was en wat bijzaak (hoe leuk sommige bijzaken ook kunnen zijn). Alsof ik tot die tijd probeerde een bestemming in te voeren in mijn navigatiesysteem, zonder überhaupt te weten of ik nou wilde skiën of aan het strand wilde liggen. En nu mijn hart was geüpload in dat navigatiesysteem, ontstond de gewenste bestemming als vanzelf.


Maar de grootste openbaring ontstond misschien wel rondom de route naar die bestemming. Ik ervoer ineens een enorme berusting in het feit dat elke stap in de juiste richting ok was. Als vanzelf kon ik loslaten dat de volgende stap in mijn carrière perfect moest zijn. Waar ik inmiddels dan ook van overtuigd ben, is dat een missie geen stip aan de horizon is. Het is een essentie (zoals ik het inmiddels dan ook ben gaan noemen) in jezelf , die je elke dag leeft in de stappen die je zet. Het cliché van de reis in plaats van de bestemming. Of om terug te vallen op mijn metafoor: ik weet inmiddels dat ik naar het strand wil, maar vraag mijn navigatiesysteem bovenal om de toeristische route te nemen.


De gevolgen

De 14 maanden daarna kreeg mijn essentie, die ik nog steeds elke ochtend visualiseer tijdens mijn meditatie, sijpelde mijn essentie steeds verder door in mijn leven. Als een soort domino effect ontstonden er kansen en ontwikkelingen, alsof het universum me af en toe influisterde: "nu je weet wat je wilt, helpen we je een handje". Een kort overzicht van een aantal hoogtepunten (die ongetwijfeld in toekomstige verhalen nog meer aan bod zullen komen):


  1. Maart 2021: ik bedenk me ineens dat ik een coachingsopleiding wil doen en schrijf me in voor een intensieve opleiding tot coach (NLP, Voice Dialogue en meer), die de volgende dag start en nog één plekje heeft.

  2. Juni 2021: ik krijg de kans bij KLM om de switch te maken van Product Owner (IT) naar Consultant voor werkgeluk (HR).

  3. Juli 2021: ik start met het coachen van collega's bij KLM.

  4. Augustus 2021: ik ontmoet mijn coach en mentor, Jeroen, die me in contact brengt met delen van mezelf die ik niet voor mogelijk had gehouden.

  5. September 2021: ik beland in Zuid-Afrika, waar ik voor het eerst in mijn leven de geweldige ervaring opdoe van een Vipassana, een 10-daags silent (meditatie) retreat.


In al deze ervaringen voel ik de levensenergie door mijn aderen stromen. Het gevoel van leven in contact met je essentie is niet te evenaren en eigenlijk nauwelijks te omschrijven. Als ik dan toch een poging mag wagen: het voelt als thuiskomen.


De andere kant

Is leven vanuit je essentie dan echt alleen maar te gek, gaaf, waanzinnig? Nee, voor mij niet in ieder geval. Als je hem eenmaal hebt ontdekt, kun je niet meer terug. Het is natuurlijk waanzinnig om te weten wat jouw dag tot een 10 maakt, maar in mijn geval werd ook pijnlijk duidelijk vaak ik hier vaak nog ver van verwijderd was. Wat voorheen als een 6 voelde, voelt nu als een 3. (Al krijg je er wel voor terug dat je nieuwe 10 voelt als een ervaring die voorheen nog niet eens bestond op je spectrum).


Enerzijds probeer ik dit tegen te gaan door actief mijn essentie te leven in de dingen die ik al deed (wat mijn huidige baan bij KLM nog veel leuker heeft gemaakt). Anderzijds accepteer ik dat ik nu in een transitiefase zit, ook al is dat met mijn ongeduld soms behoorlijk moeilijk voor me. In deze fase ben ik nieuwe dingen aan het creëren vanuit mijn essentie, die mij energie geven voor de dagen die nu zo moeilijk voelen. En dit betekent ook afscheid nemen van oude dingen die mij niet meer passen.


En je webwinkel dan?

Dit geldt bijvoorbeeld voor mijn webwinkel, Coti Wijn, waarbij een helder moment tot een grote beslissing leidde. Eind vorig jaar organiseerde ik een wijnproeverij, waar ik in discussie raakte met een man over de smaken die hij uit de wijn kon halen. Tijdens dat gesprek bedacht ik me ineens: "ik zou zo veel liever over jouw problemen willen praten, dan over de fruitsoorten die jij in deze wijn herkent". Vanaf die seconde was het dan ook kraakhelder: ik ga me richten op persoonlijke ontwikkeling, en niet meer op de wijn. Inmiddels heb ik een stap terug gedaan bij Coti Wijn, dat nu in erg goede handen is bij mijn goede vriendin Joyce (van wie het me niet zou verbazen als wijn onderdeel is van haar essentie).

Had ik die webwinkel dan wel moeten starten? Jazeker. Zoals ik destijds ook zei, hoef ik me nu nooit meer af te vragen: "wat als ik het geprobeerd had?" Maar bovenal heeft het mij geleerd dat je, wanneer je iets voor jezelf begint, bereid moet zijn om te vallen en weer op te staan. Dit was voor mij niet het geval bij Coti Wijn, met als hoofdreden dat het voor mij niet in lijn is met mijn essentie. In het begin probeerde ik nog recht te lullen hoe een wijn webwinkel aansloot bij mijn essentie, maar ik hield enkel mezelf voor de gek. Bij elke kleine tegenslag hoefde het voor mij niet meer.

En dat is nou precies het verschil met mijn volgende hoofdstuk, dat zo ontzettend in lijn is met mijn essentie. Het maakt me niet welke hobbels ik tegen ga komen, of hoe vaak ik op m'n bek zal gaan: slagen zal ik. En, in a way, voelt het alsof ik daarmee eigenlijk al lang geslaagd ben.


Mijn volgende hoofdstuk

Tijd om te onthullen wat ik ga doen. De volgende zin ga ik met een grote glimlach typen:


Vanaf vandaag ga ik door het leven als zelfstandig coach!

Damn, dat voelt goed.


Naast mijn werkzaamheden bij KLM, zal ik één dag per week beschikbaar zijn als life coach voor individuen en teams. Met als specialiteit, je raadt het al: Purpose.


Het vinden van mijn Purpose, mijn Essentie, heeft mijn leven veranderd. Tijdens mijn opleiding heb ik mega krachtige technieken ontdekt (zoals NLP, Voice Dialogue en EFT), gebruikmakend van het onderbewuste brein, die voor mij voelen als het "hacken" van je persoonlijke groei. Geen eindeloos geklets, maar rechtstreeks tot de kern komen op een manier die jij en je bewuste brein nooit voor mogelijk hadden gehouden. Het is dan ook om die reden, dat ik mijzelf bij dezen benoem tot Personal Growth Hacker.


Door deze technieken te combineren met de ervaringen van mijn eerder genoemde Purpose Retreat, wil ik anderen helpen hun essentie te ontdekken en deze te omarmen. Samen de code kraken tot je mooiste leven. Ja zeggen tegen jouw leven, met alles wat daarbij hoort.


Stay tuned!

Ik heb lang naar dit moment toegeleefd, dat voor mij voelt als een enorme stap in de richting van een leven vanuit mijn essentie. Er zullen de komende weken dan ook veel nieuwe dingen ontstaan.


Allereerst gaat binnen een paar weken mijn website live en start ik vanaf volgende maand op een prachtige locatie in Haarlem voor individuele sessies. Ook ben ik vanaf heden beschikbaar voor team sessies bij jou op kantoor of externe locaties. Daarnaast heb ik tijdens mijn eigen reis van de laatste maanden ontdekt dat ik ongelofelijk veel energie krijg van schrijven, zoals ik ook bij dit artikel ervaar. Je mag de komende weken dus nog veel meer artikelen van mij verwachten (verzoekjes zijn welkom). Bovendien ben ik bezig met iets groots en vernieuwends, waar ik helaas nog niks over kan delen maar hopelijk snel meer over kan vertellen.


Dan tot slot mijn vraag aan jou: Loop je vast? Weet je niet wat je wil? Of voelt het alsof je team (of jijzelf) zich te veel bezig houdt met de waan van de dag, in plaats van bijdragen aan iets groters? Stuur me dan eens een berichtje om samen de mogelijkheden te verkennen. Ik ken het gevoel, en heb afgelopen jaar het cadeautje mogen ontvangen om te ervaren hoe het anders kan: leven vanuit je essentie. Aan mij nu de eer, om dit prachtige cadeautje, met de wereld, en dus met jou, te delen. Want dát, is mijn Essentie.


Tot snel!


342 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page