top of page

Ik zou wel willen, maar...

Hoe zet je de eerste stap naar een mooier leven? Leef in harmonie met je innerlijke beer en tijger.


De Beer


Ik praat graag met vrienden, collega's en (on)bekenden over passies en dromen. Daarbij hoor ik de mooiste ambities voorbij komen, altijd gepaard met een brede, of soms voorzichtige, lach. Helaas wordt deze lach vaak gevolgd door een serieus gezicht. Alsof een brenger van slecht nieuws, in de vorm van eigen gedachten, net voorbij is gekomen.

Vaak verloopt het gesprek tijdens dit moment als volgt:


Ik zou eigenlijk heel graag <droom> , maar helaas <groot obstakel>.


Het maakt me verdrietig dat dit vaak dan ook de eindconclusie is van het verhaal. Een leven half geleefd, door een ogenschijnlijk grote en ontembare beer op de weg. Hoog tijd om te leren hoe we die beer een dikke vette knuffel kunnen geven.


Het waarom


Ik geloof dat er hoofdzakelijk twee redenen zijn om je droom niet na te jagen:

 1. Je ervaart het obstakel als onoverbrugbaar.

 2. Je twijfelt of die droombaan of -stap wel écht zo veel beter is.

Of simpel gezegd: je wilt zeker weten dat de lusten groter zijn dan de lasten. Laten we nu deze twee redenen één voor één uitpluizen.


De Tijger


Op het moment dat je die droombaan voor je ziet, komt je "zoogdierenbrein", je emotionele brein, om de hoek kijken. Deze is maar op één ding gefocust: overleven. En dat doet het hoofdzakelijk door pijn te vermijden (en plezier op te zoeken), oftewel door jou te wijzen op alle gevaren die er voor je liggen. Een paar voorbeelden van gedachtes die in je op kunnen komen:

 • Wat als ik zometeen geen inkomen meer heb?

 • Wat zullen mijn familie en vrienden wel niet zeggen als ik dit ga doen?

 • Hoe weet ik dat het gaat slagen?

 • Kan ik nog wel terug?

Erg goed bedoeld. Niet zo fijn voor jou en je mooiste leven. Gelukkig is er een bijzonder simpele maar o zo succesvolle strategie om dat zoogdier, jouw innerlijke tijger, gerust te stellen: maak het klein.

Als je de stap niet durft te zetten, moet je het obstakel kleiner maken.

Als jouw eerste stap naar een mooier leven inhoudt om je huis te verkopen, baan op te zeggen, een opleiding te gaan volgen en dan hopelijk over 2 jaar geld te kunnen verdienen met wat je daar geleerd hebt, is het niet zo heel gek dat jouw tijger gaat roepen: "fuck this shit, I'm outta here!" Voor sommige mensen werkt dit misschien, maar als je (net als ik) enigszins risico-avers bent, heb je hiermee een hele goede reden om dat deurtje op slot te gooien en nooit meer naar om te kijken.


Wat je wilt, is dat je de eerste stap zo ontzettend klein maakt, dat jouw tijger zegt: "deze schattige knuffelbeer op de weg, is dat alles?" Hoe dat er uit kan zien, kom ik zo op terug.


Twijfels


Het andere bezwaar kan zijn dat je twijfelt of die droom wel echt zo belangrijk voor je is. Er is namelijk een kans dat die switch helemaal niet goed bevalt of dat je een aspect over het hoofd hebt gezien, dat maakt dat je toch eigenlijk liever terug wil. Hiervoor is het advies: experimenteer!


Een mooie benadering om hierin mee te nemen komt uit de IT wereld en heet een "Riskiest Assumption Test". Hierbij vraag je jezelf af: "wat moet in ieder geval waar zijn, om dit tot een succes te maken?" Laten we als voorbeeld nemen dat je overweegt om je baan op te zeggen en te migreren naar Argentinië om daar een patisserie te beginnen. In dat geval zou (bijvoorbeeld) voor jou in ieder geval waar moeten zijn:

 1. ik moet bakken leuk vinden

 2. mensen moeten bereid zijn voor mijn gebak te betalen

 3. ik moet in Argentinië willen en kunnen wonen

Door vervolgens je creatieve bril op te zetten, en op zo simpel mogelijke manier te valideren of deze hypotheses kloppen, zoals bijvoorbeeld door een keer op een marktje te gaan staan, kun je al heel veel wijzer worden. Misschien heb je inderdaad je nieuwe pad gevonden, en kun je een volgende kleine stap zetten richting de patisserie in Argentinië. En misschien vond je het helemaal niks. In dat geval: gefeliciteerd! Je bent in zeer korte tijd een heel stuk wijzer geworden over jezelf. En je hebt er niet eens je baan voor op hoeven zeggen! Tijd voor een volgend experiment.


En dat is nou het leuke van experimenteren: je slaagt altijd en komt telkens weer een stapje dichter bij jouw waarheid. Of zoals Thomas Edison het zei: ik heb niet gefaald, ik heb slechts 10,000 manieren gevonden om níet een gloeilamp te maken. Als je deze levensfilosofie interessant vindt, lees dan ook eens de autobiografie van Gandhi, genaamd The Story of My Experiments with Truth.


Het Gesprek


Hoe dan ook geldt dat het een erg effectieve oefening is om eens in gesprek te gaan met je tijger, rekening houdend met bovenstaande adviezen: maak het klein en wat moet waar zijn? Dat kan er ongeveer zo uit zien:

 • Ik: "Ik zeg mijn baan op, verkoop mijn huis, en begin een patisserie in Argentinië"

 • Tijger: "No way, José! Je moet ook gewoon een gezin onderhouden, je kan helemaal niet goed bakken, je kent nog nooit in Argentinië geweest" (etc.)

 • Ik: "Hm, misschien inderdaad wel erg grote stap. Bedankt dat je me hierin in bescherming neemt (Belangrijk! Het erkennen van de positieve intentie van zo'n deel kan op zichzelf al wonderen verrichten voor je mindset). Laten we een patisserie beginnen hier in Amsterdam"

 • Tijger: "Leuk geprobeerd. Je kan nog steeds niet bakken en dat idee kost klauwen met geld"

 • Ik: "Fine! Ik ga gewoon vanuit huis bakken en verkoop mijn producten via internet"

 • Tijger: "Ik luister... Vind nog steeds dat je je baan niet op kan zeggen. Veel te spannend. En misschien vind je het helemaal niet leuk."

 • Ik: "Ok, we beginnen met één dag in de week. Ik laat het eerst aan mijn vrienden proeven. Als ik het leuk vind én men vind het lekker, gaan we gewoon een keer op een zaterdag op een marktje staan. Kijken hoe dat bevalt. En ondertussen ga ik in de zomer op vakantie naar Argentinië, om te ervaren hoe ik het zou vinden om daar te leven"

 • Tijger: Let's go!!!

En wat je ook doet: wees creatief en doe IETS. Anything. Waar een wil is, is een weg. Kun je ietsje minder werken? Kun je tegen een vriend of hobby ietsje vaker 'nee' zeggen? Ken je iemand die iets vergelijkbaars heeft gedaan? Uiteindelijk zul je zien dat je met deze kleine inventieve stapjes veel verder zal komen dan met die ene 'big bang', die altijd maar uitgesteld zal blijven worden.


je Essentie


Hoe dan ook wordt het bewandelen van jouw pad makkelijker als je weet wat jouw Essentie is; dat waar jij diep in je hart écht voor staat en gaat. Om bij hetzelfde voorbeeld te blijven: je weet waaróm je wilt bakken, welke belangrijke waarde voor jou vervult wordt door dit te doen, en hoe dit je helpt jouw unieke bijdrage te leveren aan deze wereld.


Je essentie helpt je te zien dat er ontzettend veel paden zijn die je deze vervulling kunnen geven, net zoals schrijven voor mij slechts één van de vele opties om mijn essentie te leven: JA zeggen tegen het leven, en anderen helpen hetzelfde te doen. Bovendien wordt hiermee een van mijn belangrijkste waarden vervult: vrijheid (om helemaal zelf te kiezen wanneer ik schrijf en waarover). Ook helpt je essentie op voorhand bepaalde paden uit te sluiten. Als je bijvoorbeeld weet dat zekerheid een van je belangrijkste waarden is, zou dat kunnen betekenen dat je op voorhand ondernemerschap kan uitsluiten en je richt op het vinden van een prettige werkgever.


Tot slot zul je merken dat je eerste stap een stukje groter mag zijn, wanneer je weet dat deze in lijn is met jouw essentie. Je zal gaan denken: "Prima, die beer op de weg. Maar ik moet en zal bereiken wat daar achter ligt." Na een aantal keer, zal je gaan ervaren dat die beer eigenlijk een goede wegwijzer is voor wat er voor jou écht toe doet. Je zal gaan denken: "Hey, daar staat een beer op mijn pad. Daar moet haast wel iets belangrijks zijn voor mij. Laten we eens vrienden worden." En wanneer je op die manier de beren op je weg leert omarmen, obstakels ziet als kansen, zal je een pad gaan bewandelen van vreugde en groei.


Hulp


Je essentie vindt je door rust, ruimte en introspectie. Inventieve kleine stapjes vind je door eens een ander licht te laten schijnen op je situatie. Het helpt hierbij om iemand te vinden die je een spiegel voor kan houden. Die kan helpen om dieper te graven en je de antwoorden kan laten vinden in je eigen onderbewuste. En zelfs dan kom je soms belemmerende overtuigingen tegen die je weerhouden om door te zetten. Ook hiervoor zijn gelukkig prachtige technieken beschikbaar om je innerlijke Super(wo)man tevoorschijn te halen.


Ben je hier benieuwd naar? Voel je vrij om eens contact op te nemen. Ik begeleid je graag in jouw reis om je eigen code te kraken, je essentie te omarmen, en zo uiteindelijk te komen tot jouw mooiste leven. Een leven waarin jij jouw unieke pad bewandeld, in harmonie met jouw innerlijke beer en tijger.

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page